joi, 6 noiembrie 2008

Candidoza vaginala

"Vinovata"principala este o "ciupercuta" care se numeste Candida albicans.Aceasta domnisoara mai are cateva "verisoare" care pot creea neplaceri.

Candida este prezenta in oro-farige,piele, tract gastro-intestinal,vagin deci cam peste tot...Depistarea ei prin examene de laborator nu inseamna neaparat "boala". Deaceea aste considerata un germen "comensal".Comensal inseamna "comesean"=participant la masa comuna.
V-am povestit ca organismul uman este o adevarata "planeta": pe suprafata si in interiorul lui traiesc milioane de specii de microorganisme? Exact ca si fauna si flora de pe pamant.

Deci Candida traieste impreuna cu noi. Ea devine virulenta,agresiva in situatii speciale: cand scade imunitatea organismului, dupa tratamente cu antibiotice, corticosteroizi, anticonceptionale,chimioterapice ,un unele boli (diabet,leucemii,limfoame,tuberculoza,SIDA,cancer,anemie), in timpul sarcinii,vara(august),perioade de stress,etc...

In mod normal flora vaginala(celelalte microorganisme care traiesc in vagin) tine sub control dezvoltarea candidei.Dar se mai intampla ca aceasta s-o ia razna si atunci apar neplaceri: senzatie de arsura, usturimi ,mancarimi, scurgere neobisnuita,alb-cremoasa.

Tratament:

-cel mai simplu:tampoane cu iaurt: se imbiba un "OB" in iaurt natural,nepasteurizat si se introduce in vagin timp de o ora,dupa care se scoate. Se poate repeta de 3 ori pe zi.

-propolis: 3*20 pic tinctura de propolis/zi timp de 10 zile oral combinata cu 1 supozitor de propolis pe zi intravaginal seara.

In cazul candidozelor recidivate,tratamentul este ceva mai complex

Voi vorbi despre el in zilele urmatoare.

Niciun comentariu: